sobota, 21 czerwca 2014

Tiramisu truskawkowe


Sezon truskawkowy w pełni... Najsmaczniejsze truskawki to te zbierane prosto z krzaczka. Albo klasyk: truskawki z bitą śmietaną... Mmm... A jakby tak zrobić coś innego truskawkowego? W dodatku do czerwcowego numeru "Twojego Stylu" ("Ciasta i ciasteczka") znalazłam przepis na "Tiramisu z truskawkami". Bingo! Oznaczony jako "bardzo łatwy", czyli idealny przepis dla mnie :) Wypróbowałam go w Dzień Dziecka - zasłodziłam nas i naszych gości. Bo jest to - uprzedzam - deser baaardzo słodki. Smaczniejszy następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Składniki:

500 g mascarpone
150 g jogurtu naturalnego
pół cytryny
75 g cukru
400 g śmietany kremówki
500 g truskawek
3 opakowania biszkoptów (w oryginale 250 g ciastek migdałowych cantuccini)
250 ml soku pomarańczowego
50 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka kakao


Mascarpone mieszamy z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Dzielimy na 3 porcje.
Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy w cienkie paseczki.
Biszkopty (lub ciasteczka migdałowe) zanurzamy w soku pomarańczowym i układamy na spodzie prostokątnej formy (najlepiej 15x30 cm). Rozsmarowujemy na nich 1/3 przygotowanego kremu. Przykrywamy plasterkami truskawek. Wykładamy kolejną porcję kremu, a nią zanurzone w soku ciastka. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnia porcję kremu.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy je starta na drobnej tarce czekoladą i kakao. Ozdabiamy truskawkami.