wtorek, 21 kwietnia 2015

Zapiekana cykoria z szynką i serem


Słońce miło przygrzewa, udaje mi się więc (korzystając z okazji, że dziecię śpi) wypić kawę na balkonie :) W tym czasie w piekarniku dochodzi obiad - zapiekane cykorie. Przepis znalazłam w książce Mireille Guiliano "Francuzki nie tyją". Tytuł obiecujący - sprawdźmy sekret zgrabnej talii ;)

Składniki:

5 cykorii
5 plastrów szynki
kawałek żółtego sera
kawałek masła
szklanka sosu pomidorowego
sól
zioła prowansalkie
suszony czosnek
sok z cytryny

Cykorie płuczemy, obcinamy im piętki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.
Miękkie cykorie odcedzamy, owijamy (każdą z osobna) plastrem szynki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym. Posypujemy ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem oraz startym, żółtym serem. Na wierzchu układamy kawałki masła.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20-30 min. - aż ser się ładnie zarumieni.
Podajemy z sałatą i domowym chlebem.


Słonecznego dnia! :)

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zupa burakowa. Najprostsza.


Każdy ma zapewne w zanadrzu przepisy na awaryjny obiad. Taki obiad "na szybko", gdy brakuje pomysłów lub gdy lodówka świeci pustkami. U nas takim daniem jest szybki barszczyk. Idealny dla całej rodziny - ze smakiem zjada go nasz synek :) A że buraki są zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać :)

Składniki:

3-4 średnie buraki
4 ziemniaki

mrożona włoszczyzna w paskach lub:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera

łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
majeranek
sok z cytryny
jogurt naturalny
świeży koperek

Buraki myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowane obieramy i ścieramy na tarce (na dużych oczkach).
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy do nich włoszczyznę (marchewka i pietruszka starte na tarce, a por pokrojony w cienkie plasterki). Na koniec (gdy ziemniaki będą miękkie) dodajemy starte, ugotowane buraki i oliwę z oliwek.  Gotujemy wszystko razem przez chwilę.
Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy.
Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem.

piątek, 17 kwietnia 2015

Smoothie szpinakowe


Idealny poranek? Wyciągam z szafy buty do biegania i ruszam na małą przebieżkę. A po bieganiu robię smoothie szpinakowe. Mmm - pycha!

Składniki:

2 soczyste jabłka
2 kiwi
1 banan
duża garść świeżego szpinaku
woda mineralna

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i blenderujemy. Dodajemy kiwi i banana. Jeśli mamy problem z uzyskaniem gładkiego musu, dolewamy odrobinę wody mineralnej. Na koniec dodajemy szpinak i blenderujemy ponownie.
Jabłka możemy zastąpić sokiem jabłkowym.

czwartek, 16 kwietnia 2015

Krem z młodej marchwi


Człowiek się wysila. Wymyśla najwyszukańsze dania. A tymczasem... najlepiej smakuje to, co najprostsze :)

Składniki:
garść młodych marchewek
2 ziemniaki
łyżka masła
szczypta soli
amarantus ekspandowany

Umyte i oskrobane marchewki wkładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wodą. Lekko solimy. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane warzywa blenderujemy na gładki krem. Dodajemy łyżkę masła.
Podajemy posypane amarantusem.

A dla tych, którzy lubią wytrawniejszą wersję zupy krem z marchwi polecam: ten przepis


Dobrego dnia wszystkim! :) 

środa, 15 kwietnia 2015

Placki owsiane


 Pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Smażymy, I już! Uwielbiam takie przepisy :) Najlepsze ciepłe, prosto z patelni.
 
Składniki:
0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
0,5 szklanki kefiru
2 jajka
0,5-1 szklanka mąki
cukier (wedle uznania)
garść rodzynek
olej (do smażenia)
Płatki wsypujemy do szklanki i zalewamy jogurtem. Mieszamy (tak abyśmy otrzymali szklankę płatków).
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy płatki z jogurtem. Mieszamy. Dosypujemy mąkę. Ciasto nie może być zbyt gęste (dlatego ilość mąki podaję orientacyjnie). Dodajemy rodzynki (wcześniej najlepiej jest je namoczyć we wrzątku, żeby były miękkie) i cukier. Mieszamy raz jeszcze.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki.
Do ciasta możemy dodać starte jabłko, otręby, zmielony len etc. 
Podajemy bez niczego lub posypane cukrem pudrem.

Dobrego dnia! :)

wtorek, 14 kwietnia 2015

Smoothie z jarmużem


Niby jest ta wiosna, a w sumie jakby jej nie było... Dwa ciepłe dni w weekend, tylko zwiększyły mój apetyt na słońce... Na drugie śniadanie zrobiłam, więc zielone smoothie. Pyszne, orzeźwiające i pełne witamin! Smakowało również mojemu synkowi :)

Składniki:
2 soczyste pomarańcze
1 banan
1 miękkie kiwi
garść jarmużu

Z pomarańczy wyciskamy sok.
Do blendera wrzucamy banana, kiwi, jarmuż i dolewamy sok (ja dodałam również miąższ, który został przy wyciskaniu soku). Blenderujemy. I gotowe! :)

wtorek, 7 kwietnia 2015

Babeczki "Gniazdka Wielkanocne"


Już po Świętach, ale postanowiłam wklepać przepis na babeczki, bo... inaczej zaginie ;) Poza tym nadają się one nie tylko na Wielkanoc. A są naprawdę pyszne! :)

Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki kakao
120 g masła + masło do wysmarowania foremek i rozpuszczenia czekolady
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
olejek waniliowy

Nadzienie:
1 puszka czekoladowej masy krówkowej
2 czekolady gorzkie
1 czekolada mleczna

Dekoracja:
jajka marcepanowe
wiórki kokosowe

Wymieszać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać jajko i pokrojone na kawałki masło oraz olejek. Zagnieść ciasto. Uformować je w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować.
Foremki natłuścić masłem i wykleić ciastem.
Piec ok. 15 min. w nagrzanym do 180 st. piekarniku.
Wnętrze gotowych babeczek wypełniać masą krówkową.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną masła. Lekko ostudzić. Strzykawką, wyciskarką do czosnku lub rękawem cukierniczym wyciskać czekoladę na kształt "gniazdek" (na masie krówkowej).
Udekorować marcepanowymi jajkami lub/i wiórkami kokosowymi.