piątek, 27 listopada 2015

Frytki z warzyw


Ulubiona potrawa mojego syna - frytki. Najczęściej goszczą na naszym stole w towarzystwie ryby - łososia lub pstrąga. Zdrowe, kolorowe - z piekarnika. Pachną ziołami i czosnkiem. Kto się skusi? :)

1 batat
2 ziemniaki
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka

Warzywa myjemy, kroimy w słupki. Wkładamy do miski i skrapiamy oliwą. Posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano lub innymi ulubionym przyprawami, a następnie dokładnie mieszamy ręką. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 25 min.
Na tej samej blaszce, obok frytek, najczęściej piekę również rybę - filet z łososia lub pstrąga.