poniedziałek, 22 lutego 2016
Ciastka owsiane
Za oknem szaro i buro, zakopujemy się, więc pod kołdrą z ulubioną książką lub filmem i... czymś smacznym do pochrupania :) Ciasteczka owsiane są idealne na taką okazję!
Składniki (8 ciasteczek)
3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1/3 szklanki płatków jaglanych
garść rodzynek, suszonej żurawiny, sezamu i ziaren słonecznika
kilka kostek posiekanej czekolady mlecznej
2 łyżki masła
czubata łyżka miodu
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej razowej
0,5 łyżeczki sody
W dużej misce mieszamy płatki z rodzynkami, żurawiną, sezamem, słonecznikiem, czekoladą oraz sodą.
W garnku rozpuszczamy masło z miodem - wlewamy do płatków i mieszamy.
Dodajemy jajko i mąkę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 12 min.
sobota, 13 lutego 2016
Burgery z buraka
Fast food w wersji slow, czyli burgery z buraka. Trochę czasu zajęło mi ich przygotowanie, ale... warto było :) Kotlety z buraków, fasoli i kaszy jaglanej, ukryte w puszystej, maślanej bułce posypanej sezamem. Do tego jarmuż, cebulka, kiszony ogórek i kiełki rzodkiewki. Mniam! Smakują nawet mięsożercom ;)
Bułki burgerowe
Składniki:
2,5 szklanki pszennej mąki
1 szklanka ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
odrobina mleka
sezam
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i zalać mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 min.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski. Wlać zaczyn. Dodać roztrzepane jajko i masło.
Dokładnie wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min.
Posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypać sezamem.
Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 min.
Kotlety z buraka
Składniki:
2 duże upieczone buraki
puszka białej fasoli
1 torebka kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
uprażone ziarna słonecznika
natka pietruszki
bułka tarta
sól
pieprz cayenne
wędzona papryka
gałka muszkatołowa
olej rzepakowy
Kaszę gotujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy starte, upieczone i obrane wcześniej, buraki, łyżkę oleju oraz odsączoną z zalewy fasolę. Całość blenderujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ziarna słonecznika i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawiamy wedle uznania. Na koniec, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy burgery i umieszczamy je na blaszce wyłożonej, posmarowanym olejem, papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 min. W połowie pieczenia delikatnie obracając burgery na drugą stronę.
Burgery podajemy w przekrojonej bułce, z dodatkiem świeżego jarmużu, kiełków rzodkiewki, plastrów cebuli i ogórka kiszonego. Można je posmarować sosem czosnkowym lub pastą sezamową.
Pasują do nich frytki z selera, batata i pietruszki.
piątek, 12 lutego 2016
Babka z burakiem
Gdy zimową porą dopadnie Was chęć na ciasto... sięgnijcie po buraki :) Moje dziecko, które gardzi burkiem w postaci KAŻDEJ, powyższą babkę zjadło i wołało o jeszcze :) Dla niezdecydowanych i przerażonych wizją buraka na słodko - marchewka w cieście marchewkowym, czy szpinak w "Mchu Leśnym" nikogo nie dziwi! Buraka w babce nie czuć, za to ciasto jest wilgotne i słodkie.
Inspirowałam się książką "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek.
Składniki:
1 duży burak (wcześniej umyty, upieczony, obrany i starty na tarce)
1 szklanka mąki pszennej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej (można użyć mąki gryczanej i orkiszowej)
2 jajka
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
0,5 szklanki brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
Dodatkowo:
masło do nasmarowania formy
bułka tarta
cukier puder lub polewa
Olej, mleko i czekoladę umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Mąki mieszamy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Jajka ubijamy z cukrem.
Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy starte buraki. Miksujemy mikserem.
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 25-30 min.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
A jutro przepis na burgery z buraka :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)