wtorek, 22 listopada 2011
Przepis na oszczędne śniadanie
Pomysłów na nowe dania mam mnóstwo. Nie zawsze jednak pokrywają się one z tym, co aktualnie znajduje się w mojej lodówce...
Jak zaoszczędzić, a przede wszystkim: jak nie wyrzucać jedzenia? Dziś rada numer jeden:
Chleb zamiast bułek
Bochenek własnoręcznie upieczonego, bądź kupionego w piekarni chleba jest ekonomiczniejszy niż bułki. Wiadomo, że najsmaczniejsze jest jednak świeże pieczywo. Co zrobić z lekko czerstwym chlebem? Przerobić na grzanki! Do tego, takie śniadanie na ciepło, wspaniale dodaje energii w zimowe poranki!:)
- Kromki chleba obtaczamy w roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Doprawiamy cynamonem i wanilią. Smażymy z obu stron na roztopionym maśle. Podajemy z ulubionym dżemem. Dla mnie najsmaczniejsze są z dżemem pomarańczowym i kubkiem gorącego kakao:) W wersji wytrawnej zamiast cynamonu i wanilii dodajemy czosnek, oregano, bazylię i tymianek.
- Kromki chleba smarujemy pozostałym z obiadu pesto. Posypujemy parmezanem. Można dodać uprażone pestki słonecznika. Użyć możemy praktycznie każdego sosu, który zostanie nam z poprzedniego dnia (np. sosu pomidorowego, czy szpinakowego).
- Kromki chleba nacieramy oliwą z oliwek i czosnkiem. Posypujemy solą morską i zapiekamy w piekarniku.
A Wy co robicie z czerstwego chleba?
Dobrego dnia!:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czerstwy chleb mi czesto towarzyszy, a raczej towarzyszył na pierwszym roku studiów. kupowałam go za dużo, nie jadłam, długo trzymałam i gdy przychodził głód był idealny. Ja chyba standardowo robiłam tosty z dużą ilością masła albo oliwy z oliwek i pomidory, albo moje tzw. "chlebojajo", jajko, rozbełtać, soli, pieprzu, moczyć w tym kromkę i na patelnię. mniam mniam. moje pomysły podobne do Twoich :D pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńuwielbiam tosty z czerstwego pieczywa, są o wiele lepsze niż ze świeżego. czasem nawet specjalnie odkładam chleb aby sczerstwiał :)
OdpowiedzUsuńMi najbardziej podoba się ta ostatnia opcja :)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńFajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńwartościowy wpis na tym blogu!
OdpowiedzUsuńW dzisiejszych czasach gdzie żyje się oszczędnie - warto poznać te propozycje!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wpis.
OdpowiedzUsuńDzięki fajnie było przeczytać ten wpis!
OdpowiedzUsuńdobre, dobre, 7
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe chlebki
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój sposób na oszczędne śniadanie a zwłaszcza teraz.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Akurat taki chlebek mam to już wiem co będzie na kolacje
OdpowiedzUsuńporzadny blog
OdpowiedzUsuń