poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ekspresowe, makowe ślimaki


Dziś przepis dla niecierpliwych:) Przepyszne makowe ślimaki, które z powodzeniem mogą zastąpić makowca, a co najważniejsze: robi się je tak szybko, że można przygotować je w czasie gotowania wody na herbatę i serwować gorące, prosto z piekarnika!:) 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 puszki masy makowej
1 jajko
garść rodzynek
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich)

Ciasto francuskie rozwijamy. Nakładamy na nie masę makową i dokładnie ją rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy w rulon. Kroimy na plastry. Powstałe "ślimaki" smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem cukru z wanilią.
Orzechy z dodatkiem miodu karmelizujemy na rozgrzanej, suchej patelni. Posypujemy nimi "ślimaki". W każdego "ślimaka" wtykamy po jednej rodzynce.
Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 st. C piekarniku przez ok. 15-20 min.(aż ciastka urosną i ładnie się zarumienią).
Wystudzone "ślimaki" można oprószyć cukrem z wanilią.
Podajemy z herbatą lub kawą. Na ciepło lub zimno.

Ciasto francuskie warto zawsze mieć w lodówce - można z niego wyczarować mnóstwo "awaryjnych" dań, np. dla niespodziewanych gości:)

Dobrych świątecznych przygotowań:)
Biedronka

9 komentarzy:

  1. Ja też:)To taki zimowy smak.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne dla tych, ktorzy nie maja czasu na pieczenie tradycyjnego makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście bardzo szybkie :) a na pewno bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia i Elżunia: z całą stanowczością są szybkie:) Takie przepisy na ciasta lubię najbardziej, bo do innych brakuje mi często cierpliwości;)
    Maggie: zgadza się:)
    Hania-Kasia: dziękuję:)
    Pozdrawiam Was ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń