poniedziałek, 19 grudnia 2011
Ekspresowe, makowe ślimaki
Dziś przepis dla niecierpliwych:) Przepyszne makowe ślimaki, które z powodzeniem mogą zastąpić makowca, a co najważniejsze: robi się je tak szybko, że można przygotować je w czasie gotowania wody na herbatę i serwować gorące, prosto z piekarnika!:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 puszki masy makowej
1 jajko
garść rodzynek
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich)
Ciasto francuskie rozwijamy. Nakładamy na nie masę makową i dokładnie ją rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy w rulon. Kroimy na plastry. Powstałe "ślimaki" smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem cukru z wanilią.
Orzechy z dodatkiem miodu karmelizujemy na rozgrzanej, suchej patelni. Posypujemy nimi "ślimaki". W każdego "ślimaka" wtykamy po jednej rodzynce.
Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 st. C piekarniku przez ok. 15-20 min.(aż ciastka urosną i ładnie się zarumienią).
Wystudzone "ślimaki" można oprószyć cukrem z wanilią.
Podajemy z herbatą lub kawą. Na ciepło lub zimno.
Ciasto francuskie warto zawsze mieć w lodówce - można z niego wyczarować mnóstwo "awaryjnych" dań, np. dla niespodziewanych gości:)
Dobrych świątecznych przygotowań:)
Biedronka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha :P uwielbiam mak
OdpowiedzUsuńJa też:)To taki zimowy smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
o super szybkie i smaczne!
OdpowiedzUsuńIdealne dla tych, ktorzy nie maja czasu na pieczenie tradycyjnego makowca :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście bardzo szybkie :) a na pewno bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDusia i Elżunia: z całą stanowczością są szybkie:) Takie przepisy na ciasta lubię najbardziej, bo do innych brakuje mi często cierpliwości;)
OdpowiedzUsuńMaggie: zgadza się:)
Hania-Kasia: dziękuję:)
Pozdrawiam Was ciepło:)
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń