sobota, 2 lutego 2013

Muffin marchewkowy

  
Dzień dobry po długiej przerwie:) Wracam do pisania, gotowania i robienia zdjęć:) 
A na dzień dobry: Muffin marchewkowy. Mała próba przed Tortem marchewkowym.  

Składniki:
2-3 marchewki
2 brzoskwinie z puszki
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika. Powoli dodawać do jajek z cukrem i olejem.Całość dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na wolnych obrotach). Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać trochę więcej oleju.
Dodać startą marchewkę i brzoskwinie. Wymieszać.
Nakładać do papilotek umieszczonych w blaszce do muffinów.
Piec ok. 20-25 min. Uważać, by muffiny nie przypaliły się od spodu.
Nie wyjmować ich od razu z piekarnika, bo opadną!
Polać lukrem, bądź posypać cukrem pudrem.

Smacznego!:)
Biedronka

5 komentarzy:

  1. te małe marcheweczki wyglądają świetnie na tle białego lukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedronko :)
    Znam Cię tylko ze "słyszenia" i to bardzo cichego ale co jak co Bardi ma z Tobą chyba dobrze.....;)
    Wygląda to wyśmienicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, po prostu uwielbiam ciasta marchewkowe. Twoje muffinki są urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń