Obiad na leniwy dzień. Sięgam do lodówki i szafki, i z tego, co jest pod ręką robię szybką zapiekankę ziemniaczaną. Jej skład zależy od tego, na co natrafię podczas moich poszukiwań. Tym razem, wyszło mi coś takiego...
Składniki:
8 ziemniaków
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 pętko kiełbasy
ząbek czosnku
natka pietruszki
1/2 puszki kukurydzy
3 jajka
garść startego żółtego sera
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę i cebulę kroimy w cieniutkie plastry. Siekamy natkę pietruszki.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek. Wyciskamy na nią ząbek czosnku. Wsypujemy część ziemniaków (posypujemy je przyprawą do ziemniaków), marchewki, kiełbasy, cebuli i kukurydzy. Posypujemy całość częścią startego sera. Wsypujemy kolejną porcję ziemniaków (również posypujemy je przyprawą do ziemniaków), marchewki, kiełbasy, cebuli i kukurydzy. Całość posypujemy resztą żółtego sera i zalewamy roztrzepanymi jajkami.
Naczynie żaroodporne z zapiekanką wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Trzymamy je w nim przez ok. 45 minut, w międzyczasie zmniejszając ogień i pilnując, by spód nie zaczął się przypalać.
Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
A do naszej zapiekanki równie dobrze może trafić: boczek, mięso mielone (wcześniej podsmażone), cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka...
Ziemniaki można wcześniej (przed pokrojeniem w plastry) lekko obgotować.
A cieniutkie plastry można uzyskać za pomocą... maszynki do mięsa:) Nowe Biedronkowe odkrycie:)
Dobrego wieczoru!
joj ale super zdjecie, i ta para... super.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki! Zawsze przygotowuję je z innych składników bo tak, jak TY uzywam tego, co akurat mam w lodówce. I zgadzam się z Bernadetą- zdjęcie powala!
OdpowiedzUsuń