piątek, 23 września 2011

Deser w greckim stylu



Pierwszy dzień jesieni. Pierwszy jesienny spacer. Na straganie z warzywami i owocami kupiłam świeże figi. Nie mam dziś ochoty na nic wymyślnego. Wyjmuję z lodówki opakowanie gęstego, greckiego jogurtu. Mieszam go z miodem wielokwiatowym i posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Na wierzchu kładę plasterki świeżej figi. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie.
Jogurt grecki z miodem i migdałami jadłam kiedyś w swojej ulubionej księgarnio-kawiarni. Bardzo mi posmakował:) Wydaje mi się, że świeże figi dobrze się z nim komponują.


Składniki:
opakowanie jogurtu greckiego
5-6 łyżek miodu
garść uprażonych płatków migdałów
1 świeża figa

Do pucharków nakładamy kilka łyżek jogurtu. Polewamy miodem i nakładamy koleją warstwę jogurtu. Posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Dekorujemy plastrami figi.

Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. Podanie iście greckie - mistrzostwo proporcji i hołd dla piękna. Do tego te przepyszne figi. Cudo w pucharku.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to ślicznie wygląda... z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jogurt z miodem lubię najbardziej. i marzę o figach, a nigdzie ich nie ma..

    OdpowiedzUsuń