niedziela, 18 września 2011
Placki pełne warzyw
Dziś rządy w kuchni przejął M. Wyczarował przepyszne placki ziemniaczano-kabaczkowo-cebulowo-marchewkowe:) Coś pomiędzy tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi, a plackami z kabaczka. Polane jogurtem naturalnym z czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Do tego zimne mleko. Zniknęły w oka mgnieniu. Teraz nabrałam ochoty na puszyste placki z jabłkami i cynamonem - pewnie niebawem pojawią się na blogu:)
A jakie są Wasze ulubione placki?
Dobrej niedzieli!:)
Składniki:
5 ziemniaków
1/2 kabaczka lub cukinii
2 marchewki
1 cebula
natka pietruszki
2 jajka
0,5 szklanki mąki (pół na pół razowej i pszennej)
sól
pieprz
suszona natka pietruszki
czosnek
olej do smażenia
Ziemniaki, marchew, cebulę i kabaczka (lub cukinię) ścieramy na tarce (na najmniejszych oczkach). Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku i ulubionymi przyprawami (ja dodałam suszoną natkę pietruszki).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki z warzyw to super pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuń