sobota, 8 października 2011

Spaghetti bolognese


W mojej kuchni, w dalszym ciągu, trwa akcja "Pochwała prostoty";) W natłoku różnych (ważnych i mniej ważnych) spraw, sięgam po sprawdzone pomysły na szybki obiad. A na szybki obiad najlepszy jest makaron. Dziś w wersji klasycznej: z mięsem i pomidorami. Cały sekret tego dania polega na... odpowiednio długim duszeniu, na małym ogniu, sosu. Im dłużej tym lepiej. Smak sosu wzbogacić można odrobiną wytrawnego, czerwonego wina, a do mięsa dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.
Zapychające. Przypominające mi czasy akademika:) Stare czasy.

Składniki (na 2 porcje):
1/2 opakowania makaronu spaghetti
1 puszka pomidorów*
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
kilka listków świeżej bazylii i oregano
porcja mięsa mielonego
sól
pieprz
suszone zioła: oregano, bazylia, czosnek
starty parmezan

* W sezonie używam świeżych pomidorów. Poza sezonem wybieram te w puszce. Pomidory z supermarketu zupełnie do mnie nie przemawiają...

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Smażymy. Wlewamy pomidory z puszki (polecam te w kawałkach, bez skórki). Przyprawiamy suszoną bazylia, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem (wedle uznania). Można dodać szczyptę cukru. Zmniejszamy gaz i pozwalamy, aby nasz sos przez 15-20 min. dusił się "we własnym sosie";) Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii i oregano.
W tym czasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do wody, w której gotujemy makaron można dodać kilka kropli oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.  Podajemy z czerwonym winem lub wodą mineralną.

Dobrego wieczoru:)

3 komentarze:

  1. W końcu naprawdę łatwy przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bolognese to jeden z moich ulubionych sosów makaronowych. Lubię jak jest bardzo czosnkowy :).
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Też jestem fanką sosów z dużą ilością czosnku:) Czosnek i pietruszka to coś, czego "nadużywam" w mojej kuchni:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń