Pierwszy wiosenny weekend.
Cienki sweterek.
Wygodne buty.
Aparat.
Konstancin.
Tężnie.
Spacer nad wodą.
Filiżanka kawy.
Gazeta.
Rozmowa o wszystkim i o niczym.
Wilanów.
Pałacowe przestrzenie.
Stukot stóp na posadzkach.
Spojrzenia z pozłacanych ram.
Ogród.
Nieplanowane spotkania.
Zmęczeni słońcem i świeżym powietrzem wracamy do domu. Na koniec leniwego weekendu... leniwe na słodko.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
500 g twarogu
4 jajka
1,5 szklanki mąki (plus mąka do podsypywania)
50 g masła
Masło rozpuścić w rondelku. Ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Twaróg przemielić w maszynce do mięsa. Dodać do niego żółtka, masło i mąkę oraz pianę z białek. Zagnieść (wedle potrzeby dosypywać mąkę).
Zagniecione ciasto podzielić na kilka części, a z każdej z nich formować wałek.
Kroić na małe kawałki.
Wrzucać do wrzątku. Gotować ok.2 min. (aż wypłyną).
Podawać z musem owocowym (ja zmiksowałam kiwi), śmietaną, serkiem homogenizowanym lub posypane cukrem.
P.S. Oczywiście nie udało mi się oprzeć słodkością:) W sobotę zaatakowała mnie szarlotka:)
A w niedzielę gofr z bitą śmietaną i czekoladą:)
Już nie mogę się doczekać kolejnego weekendu.
A tymczasem życzę Wam dobrego tygodnia:)
B.
Jak ja kocham te wiosenne weekendy. W ogole wiosne kocham. I leniwe tez bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wiosna na dobre się już u nas zadomowi:)
UsuńPozdrawiam ciepło!:)
Nie jadłam nigdy leniwych w towarzystwie owocowego musu, ale myślę, że warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto, bo całkiem dobrze się to komponuje:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!:)
Ależ piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWyciągam rękę po gofra;)
Pozdrawiam!
Dziękuję:) I pozdrawiam ciepło!:)
UsuńUwielbiam leniwe w wersji na słodko.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń