piątek, 11 maja 2012

Ciasto z rabarbarem


Ciasto z rabarbarem. Słodko-kwaśne. Delikatne. Kruche. Najsmaczniejsze na ciepło. Ze szklanką mleka lub z filiżanką herbaty. Lubicie? Ja lubię... Za smak, który przypomina mi dzieciństwo i... za prostotę przepisu:) Proste przepisy górą!:)

Składniki:
3 łodygi rabarbaru
50 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do posypania ciasta

Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
(plus dodatkowa mąka i cukier do obtoczenia rabarbaru)

Masło rozpuszczamy w rondelku.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko.
Dodajemy łyżką pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w mące i cukrze. Wrzucamy do ciasta. Ponownie mieszamy.

Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę.

Tortownicę (moja ma 26 cm średnicy)  wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 50 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dobrego weekendu:)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam i wcinam ciepłe - rewelacja! Dziękuję za taki nieskomplikowany i szybki przepis - w sam raz na takie deszczowe popołudnie jak dziś, gdy ma się ochotę na pyszne ciacho w krótkim czasie :)

    OdpowiedzUsuń