piątek, 30 maja 2014

Kurczak z jarmużem, sosem sojowym i czarnym sezamem


Ostatnio trudno nam znaleźć chwilę na cokolwiek. W łazience piętrzy się sterta prania. Zlew straszy brudnymi naczyniami. Młody coraz bardziej potrzebuje naszej uwagi. Gotuję mu wymyślne zupki-krem i purée z warzyw i mięska, a my... Znów w pośpiechu jemy "byle co" ;) W akcie desperacji przeprowadzam szybki rekonesans w lodówce i kuchennych szafkach. Kurczak, paczka jarmużu, czarny sezam, który został nam po robieniu sushi, pół paczki razowych świderków...

Składniki:

pierś z kurczaka użyłam podwójnej)
garść jarmużu (ok. 100 g)
sos sojowy
ząbek czosnku
curry
mieszanka przypraw Cairo Shoarma  KOTANYI
sól
pieprz
czarny sezam
makaron (użyłam razowych świderków)
oliwa

Pierś z kurczaka myjemy. Kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawami i czarnym sezamem. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Zalewamy oliwą lub olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum kwadrans.
Jarmuż myjemy i kroimy.
Kurczaka z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy.
Dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego. Można dodać więcej sosu lub wody.
Wrzucamy jarmuż (bardzo zmniejszy objętość!).
Lubiący bardziej wyraziste smaki, mogą w tym momencie doprawić danie wedle uznania :) Ja dodałam jeszcze trochę przypraw (tych samych, które dodawałam do kurczaka).
W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany odcedzamy i dokładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i przez ok. 5 min. pozwalamy się "przejść smakom". Możemy dodać jeszcze sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy dodatkową porcją czarnego sezamu.

Smacznego! :)

5 komentarzy: