środa, 25 marca 2015

Frytki z batatów


Wiosna... Nie chce nam się siedzieć w domu! Wyruszamy na dłuuugie spacery. Karmimy kaczki. Budujemy zamki z piasku. Przyglądamy się otwierającym się i zamykającym garażom. A gdy przychodzi pora obiadu robimy coś na szybko... Coś dla całej rodziny. A co lubią duzi i mali? FRYTKI! Takie "na zdrowo" - z piekarnika. Pachnące ziołami. Serwowane z pieczonym łososiem na przykład.

Składniki:

2-3 bataty
oliwa z oliwek
sól
pieprz
ulubione przyprawy (dla Młodego użyłam bazylii, oregano i czosnku, a dla nas papryki i pieprzu cayenne)

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miseczki. Polewamy oliwą. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220 st. C.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim frytki.
Pieczemy przez ok. 30 min. (co jakiś czas przewracając nasze frytki, żeby się równomiernie upiekły).
Ja, obok frytek, upiekłam również kawałek łososia.


 

9 komentarzy:

  1. Mam w lodówce akurat oczekujące bataty, więc takie frytki zrobię w najbliższych dniach ;) Wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele tutaj fajnych pomysłów - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda, super propozycja

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie smaczne są frytki z batatów.

    OdpowiedzUsuń