wtorek, 7 kwietnia 2015
Babeczki "Gniazdka Wielkanocne"
Już po Świętach, ale postanowiłam wklepać przepis na babeczki, bo... inaczej zaginie ;) Poza tym nadają się one nie tylko na Wielkanoc. A są naprawdę pyszne! :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki kakao
120 g masła + masło do wysmarowania foremek i rozpuszczenia czekolady
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
olejek waniliowy
Nadzienie:
1 puszka czekoladowej masy krówkowej
2 czekolady gorzkie
1 czekolada mleczna
Dekoracja:
jajka marcepanowe
wiórki kokosowe
Wymieszać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać jajko i pokrojone na kawałki masło oraz olejek. Zagnieść ciasto. Uformować je w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować.
Foremki natłuścić masłem i wykleić ciastem.
Piec ok. 15 min. w nagrzanym do 180 st. piekarniku.
Wnętrze gotowych babeczek wypełniać masą krówkową.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną masła. Lekko ostudzić. Strzykawką, wyciskarką do czosnku lub rękawem cukierniczym wyciskać czekoladę na kształt "gniazdek" (na masie krówkowej).
Udekorować marcepanowymi jajkami lub/i wiórkami kokosowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I po świętach. Jakieś nowe wpisy/ przepisy? ;)
OdpowiedzUsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuńciekawy artykuł i fajne pomysły
OdpowiedzUsuńSuper przekąska
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie skorzystam z tego przepisu. Babeczki wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuń