wtorek, 20 września 2011

Zielono mi, czyli zielona tarta i wspomnienie lata


I jeszcze wspomnienie lata:) Trochę zielonego w ten deszczowy dzień. Zielona tarta.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki razowej (lub pół na pół razowej i pszennej)
150 g masła
1 jajko
sól

Nadzienie:
cukinia
zielona fasolka szparagowa
por
cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
2 łyżki masła
100-150 g startego żółtego sera
2 jajka
śmietana 30%
sól
pieprz
ulubione przyprawy

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.
W tym czasie na maśle lekko szklimy cieniutkie plastry (sparzonej wcześniej i dokładnie umytej) cukinii. Zamiast na patelni można je lekko podpiec w piekarniku, bądź na grillu.
Przekładamy cukinię do miseczki. Na patelnię wrzucamy fasolkę,cebulę, pora i dusimy na maśle. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy kilka ziaren fasoli (aby nasze ciasto nie podniosło się i nie popękało). Pieczemy przez ok. 10 min., po czym zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10-15 min.
Na cieście układamy warzywa. Posypujemy natką pietruszki. 
Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy starty ser i śmietanę 30% (ja dodałam ok. 4 łyżek). Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na tartę i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 min. (aż się nasza masa ładnie zetnie).
Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z ulubionymi ziołami (polecam oregano, bazylię i tymianek), bądź sokiem pomidorowym, również wymieszanym z ulubionymi ziołami, sola i pieprzem.
Można zamiast jednej dużej formy, użyć kilku małych foremek do tarty:)

3 komentarze:

  1. faktycznie, aż mi się letnio zrobiło jak popatrzyłam na tę tartę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i o to chodziło:) teraz muszę chyba pomyśleć nad jesienną, żółtą tartą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety lato szybko o nas zapomniało. Taka zielona tarta kojarzy mi się z wiosną i kwitnącą przyrodą;)

    OdpowiedzUsuń