Wtorek. Wczesne popołudnie. Wracam z pracy. Majowe słońce mocno przygrzewa. Wysiadam z autobusu kilka przystanków wcześniej. Na niewielkim ryneczku kupuję pęczek szparagów, cztery dorodne łodygi rabarbaru i bukiecik konwalii. Wiosenne smaki i zapachy. Nie mam jeszcze pomysłu na obiad. W sklepie pod domem zaopatruję się w opakowanie makaronu-wstążek - mojego ulubionego i pęczek zieloniutkiej natki pietruszki. W domu filiżanka kawy. Szparagi - obrane i pokrojone - lądują w garnku. W rondelku mieszam śmietankę, masło i starty parmezan. Gotuję makaron. Pyszne, lekkie i proste danie gotowe...
Składniki na 2 porcje:
1/2 opakowania makaronu wstążek
pęczek białych szparagów
opakowanie (200 ml) śmietanki 30%
tarty parmezan (4-5 czubatych łyżek)
natka pietruszki
2 ząbki młodego czosnku
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
cukier
Szparagi obieramy - bez główki. Płuczemy w wodzie. Kroimy na ok. 4-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru przez ok. 10-12 min. Odcedzamy.
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego wyciśnięte ząbki czosnku i śmietankę. Zagotowujemy wszystko. Dodajemy parmezan. Solimy i pieprzymy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Szparagi mieszamy z sosem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i gotowe:)
Życzę dobrego dnia i zabieram się za placek rabarbarowy:)

Uwielbiam białę szparagi....hmmm takie połączenie musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńMi to połączenie odpowiada:) Bo makaron, ser, pietruszka, czosnek to moje smaki:)
UsuńTy wiesz, ze bialych jeszcze nie jadlam?
OdpowiedzUsuńA konwalie to jedne z moich ulubionych kwiatow.
Białe szparagi są bardzo, bardzo smaczne:) Trzeba tylko uważać, żeby nie trafić na gorzkie.
Usuńmi się bardzo podoba i myślę, że właśnie to zrobię jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńpytanie mam tylko czy próbowałaś np. dodać pierś z kurczaka albo inne mięso do tego dania?
Nie próbowałam, ale myślę, że kurczak będzie się dobrze z tym daniem komponował:)
Usuńukochane konwalie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń