poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciastka owsiane


Za oknem szaro i buro, zakopujemy się, więc pod kołdrą z ulubioną książką lub filmem i... czymś smacznym do pochrupania :) Ciasteczka owsiane są idealne na taką okazję!

Składniki (8 ciasteczek)

3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1/3 szklanki płatków jaglanych
garść rodzynek, suszonej żurawiny, sezamu i ziaren słonecznika
kilka kostek posiekanej czekolady mlecznej
2 łyżki masła
czubata łyżka miodu
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej razowej
0,5 łyżeczki sody

W dużej misce mieszamy płatki z rodzynkami, żurawiną, sezamem, słonecznikiem, czekoladą oraz sodą.
W garnku rozpuszczamy masło z miodem - wlewamy do płatków i mieszamy.
Dodajemy jajko i mąkę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 12 min.

8 komentarzy:

  1. Idealny dodatek do ciepłego mleka wieczorem! My w szybkapizza.pl stawiamy na kuchnię włoską, ale takie ciastka chętnie bym schrupała :) Zwłaszcza że mają prosty przepis, to również jest na plus.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Świetnie komponują się z herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam - zielona herbata, dobra książka i te ciasteczka to coś, co polecam na deszczowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, zastanawia mnie po co dodana jest soda? Czy mogę spróbować wykonać przepis bez jej użycia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na święta planuje wypiek przynajmniej dwóch blaszek takich ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Świetnie komponują się z herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe jak bardzo są kruche te ciastka;)

    OdpowiedzUsuń