poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciastka owsiane


Za oknem szaro i buro, zakopujemy się, więc pod kołdrą z ulubioną książką lub filmem i... czymś smacznym do pochrupania :) Ciasteczka owsiane są idealne na taką okazję!

Składniki (8 ciasteczek)

3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1/3 szklanki płatków jaglanych
garść rodzynek, suszonej żurawiny, sezamu i ziaren słonecznika
kilka kostek posiekanej czekolady mlecznej
2 łyżki masła
czubata łyżka miodu
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej razowej
0,5 łyżeczki sody

W dużej misce mieszamy płatki z rodzynkami, żurawiną, sezamem, słonecznikiem, czekoladą oraz sodą.
W garnku rozpuszczamy masło z miodem - wlewamy do płatków i mieszamy.
Dodajemy jajko i mąkę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 12 min.

5 komentarzy:

  1. Idealny dodatek do ciepłego mleka wieczorem! My w szybkapizza.pl stawiamy na kuchnię włoską, ale takie ciastka chętnie bym schrupała :) Zwłaszcza że mają prosty przepis, to również jest na plus.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Świetnie komponują się z herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam - zielona herbata, dobra książka i te ciasteczka to coś, co polecam na deszczowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, zastanawia mnie po co dodana jest soda? Czy mogę spróbować wykonać przepis bez jej użycia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na święta planuje wypiek przynajmniej dwóch blaszek takich ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń