czwartek, 15 września 2011

Kurczak w miodzie



Pogoda jesienna - robi się coraz chłodniej, a tym samym człowiek nabiera ochoty na "coś konkretnego" na obiad :) Idąc tym tropem przygotowałam dziś Kurczaka w miodzie. W Internecie można znaleźć mnóstwo wariacji na temat tego dania. Ja do marynaty użyłam tego, co było akurat pod ręką, a co pasowało mi do całości:) I tak w mojej marynacie znalazły się: miód wielokwiatowy (płynny!), sok z cytryny, musztarda krymska, olej, sól i pieprz cytrynowy. Smak ciekawy. Rozgrzewający. Jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki i mieszankę sałat z odrobiną oliwy z oliwek i octem winnym - przyprawione, doprawione wedle uznania. Dobrze komponuje się także z kieliszkiem wina;) A jeśli pałki z kurczaka zastąpimy filetami, możemy podawać je na zimno z bagietką i warzywami. 

Składniki:
4 kurze udka
pół szklanki płynnego miodu
4-5 łyżek musztardy
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól
pieprz cytrynowy

Miód (użyłam wielokwiatowego) mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny  (ja wycisnęłam niecałą połówkę cytryny) i olejem. Solimy i pieprzymy. Do powstałej marynaty wkładamy kurczaka (można go ponacinać). Odstawiamy go na co najmniej godzinę do lodówki, po czym przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 50 min. (często przekręcając i polewając z wierzchu marynatą!) Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą:)

A jutro przepis śniadaniowy:)

4 komentarze:

  1. Wiesz co..przepis znam. Ja jeszcze pod koniec duszenia dodaje jeszcze jablko..dlatego polecam z calego serca..ale to co chce napisac..to..przepiekne zdjecia:) jestem pod wrazeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Muszę spróbować wersji z jabłkiem!:) Fajnie wychodzą też piersi z kurczaka w tej marynacie - na zimno, pokrojone na kawałki i dodane do sałaty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne zdjęcia! :) dzisiaj chcę zrobić piersi z kurczaka w miodzie, szukam sposobu na marynatę i tak właśnie trafiłam do Ciebie :)
    zapraszam także na mojego bloga :)

    Pozdrawiam ciepło,
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak w miodzie jest naprawdę przepyszny - często wracam do tego przepisu:) Już zaglądam na Twojego bloga!:) I pozdrawiam ciepło:)
    Biedronka

    OdpowiedzUsuń