wtorek, 13 września 2011

Bruschetta




Mój smak lata? Świeże pomidory! Uwielbiam je pod każdą postacią. Przywiezione z ogródkowej szklarni,  pachną obłędnie... Podaję je w postaci najprostszej z możliwych - tak aby nic nie przytłumiło ich aromatu i smaku.

Kromki chleba (ja użyłam chleba, który dzień wcześniej sama upiekłamy) nacieramy oliwą z oliwek (polecam oliwę smakową, np. z dodatkiem czosnku) i podpiekamy na grillu lub w piekarniku.
Z pomidorów (najlepsze z własnego ogródka, bardzo dojrzałe i pachnące) usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekaną świeżą bazylię i oregano, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy, żeby się "przegryzło".
Nakładamy na podpieczone kromki chleba i... to w zasadzie już wszystko. A jakie smaczne!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz