czwartek, 15 września 2011

Ciastka z dziurką


Jeszcze jeden z przepisów, który czekał na umieszczenie go na blogu: Ciastka z dziurką z morelami.
Delikatne, kruche, lekko kwaskowe. Podaję  je do kawy. Wspaniale nadają się na leniwe, niedzielne śniadanie. Ostatnio przełożyłam je konfiturą pomarańczową. Do ciasta dodałam zaś odrobinę aromatu pomarańczowego. 
Przepis, do którego pewnie jeszcze nie raz wrócę.
Pamiętajcie, żeby do kruchego ciasta używać prawdziwego, dobrego masła!


Składniki:
1/2 kostki masła (koniecznie prawdziwe!)
2 szklanki przesianej mąki pszennej
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru  
morele
cukier do smaku

Składniki zagnieść, uformować kule, owinąć ją folią i schłodzić w lodówce.
Ze świeżych moreli wyjąć pestki, pokroić w kostkę i dusić w garnku z dodatkiem cukru.
Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka. W co drugim kółku wycinać mniejsze dziurki. Piec ok. 10 min. w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Przełożyć morelami. Posypać cukrem pudrem. Podawać z kawą lub dobra herbatą:)


Z podanych składników wychodzi mniej więcej tyle ciastek, ile na zdjęciu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz