środa, 4 stycznia 2012

Sałata z kabanosami, mozzarellą i suszonymi pomidorami


Niespodziewani goście. Luźna impreza, której nie chcemy spędzić w kuchni. Wieczór z grami. Kolacja w łóżku przed telewizorem. Nieposkromiona chęć na coś niebanalnego, ale prostego. W takich sytuacjach sięgam zawsze po... sałatę. W połączeniu z dodatkami znalezionymi w lodówce i na półce, powstaje z niej coś absolutnie pysznego:) Do tego butelka wina. A na deser obowiązkowo jabłka pod kruszonką pieczone w kokilkach (patrz tu)
Sałata z kabanosami, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Lekko pikantna. Konkretna. Sycąca.
Inspiracją był dla mnie przepis z Kwestii Smaku (patrz tu)


Składniki:
mieszanka ulubionych sałat
5-6 kabanosów
1 opakowanie mozzarelli w kulkach
słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szczypta parmezanu
garść kiełków z rzodkiewki

Kabanosy pokroić w plasterki, posypać pieprzem i usmażyć na patelni.
Pomidory i kapary wyjąć ze słoika i pokroić na drobniejsze kawałki.
Kulki mozzarelli przekroić na pół.
Połączyć wszystkie składniki z sałatą. Polać olejem, który został w słoiku po suszonych pomidorach.
Całość wymieszać i posypać parmezanem i kiełkami rzodkiewki.
Podawać z pieczywem - najlepiej z bagietką.


Sałatkowo i dietetycznie zaczął się styczeń:)
Pozdrawiam ciepło!:)

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawi mnie to połączenie kabanosów z mozzarellą i suszonymi pomidorami.. Sama bym nie wpadła na nie, ale czuję że to może smakować świetnie. Wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wypróbowałam na pierwszej "domówce" dla znajomych i zrobiła furorę! Kolejne parapetówko-domówki już się bez niej nie obejdą :)

    OdpowiedzUsuń