wtorek, 14 lutego 2012
Kurczak w pomarańczowej glazurze
Obchodzicie Walentynki? Jedni obchodzą, inni nie, dlatego dziś przepis uniwersalny:) Coś słodkiego, ale konkretnego: pyszny kurczak w pomarańczowej glazurze. Nadaje się na romantyczną kolację, ale równie dobrze na zwykły, szybki obiad.
Składniki:
4 podudzia z kurczaka
4 czubate łyżki konfitury pomarańczowej
1-2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki oleju rzepakowego
suszony tymianek
sól, pieprz
Kurczaka myjemy. Możemy pomoczyć go przez chwilę w solonej wodzie.
Przygotowujemy w misce glazurę: mieszamy konfiturę pomarańczową, sos sojowy, musztardę i olej.Powinna ona być dość gęsta - jeśli taka nie jest, dodajemy więcej konfitury pomarańczowej.
Przekładamy kurczaka do naszej gotowej glazury i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kurczaka przekładamy na blaszkę. Posypujemy go z wierzchu tymiankiem i odrobiną pieprzu.
Pieczemy go przez ok. 45 min., wielokrotnie smarując z wierzchu glazurą.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką, np. ze świeżego szpinaku przepis tutaj.
Tym którzy lubią drób w wersji na słodko polecam również Kurczaka w miodzie.
A na deser Pieczone jabłka pod waniliową chmurką.
I jest pysznie!:)
Miłego wieczoru!:)
Biedronka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kolejny świetny pomysł na rybę do kolekcji! Pysznie!
OdpowiedzUsuńZ takim kurczakiem moglabym obchodzic walentynki chocby i codziennie :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTo danie prezentuje się niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńKurczak w takim wydaniu na pewno jest smaczny
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń