wtorek, 10 kwietnia 2012

Chleb owsiany. Bardzo szybki.

 
Po Świętach przywieźliśmy z naszych rodzinnych domów mnóstwo paczek i paczuszek z wielkanocnymi przysmakami. Zapomnieliśmy jednak o jednym: o pieczywie! Zanim, więc rozłożyło mnie wstrętne choróbsko, zagniotłam ciasto i upiekłam szybki chlebek owsiany. Dziś cieszę się, że go zrobiłam i że nie muszę wychodzić do sklepu. Siedzę w szlafroku i ciepłych skarpetach i próbuję zmotywować swój organizm do walki z przeziębieniem...

Składniki:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
220 ml mleka
5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1/ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
olej do wysmarowania foremki
płatki owsiane do wysypania foremki

Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami oraz solą.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego płatki owsiane i cukier. 
Do miski z mąką i drożdżami wlewamy ciepłe mleko z płatkami. Wszystkie składniki zagniatamy. 
Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośniecia (na ok. 30-40 min.)
Foremkę smarujemy dokładnie olejem i wysypujemy płatki owsianymi.
Przekładamy ciasto do foremki. Wygładzamy. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia (ok. 20 min.). Posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. c piekarniku przez ok. 35 min.

Chlebek jest bardzo delikatny. Doskonale smakuje następnego dnia.
A choć ten tydzień nie zaczął się dobrze, życzę Wam (i sobie), aby był dobry...
Pozdrawiam ciepło,
B.

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję, bo uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny chlebek. Na pewno upiekę! Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję chlebek, na miarę moich sił jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też zabrakło chleba, zaczyn nastawiłam, ale dopiero jutro z rana będzie gotowy do zrobienia, a na dziś chleba nie mam;( Zrobiłam z Twojego przepisu z malymi zmianami, nie miałam tyle mąki pszennej zwykłej i dodałam pszennej razowej.... ciekawe jaki chlebek wyjdzie;) Dziękuję za przepis,licze, że udany;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Życzę powodzenia w pieczeniu:)
    Też jestem ciekawa co wyjdzie z połączenia mąki pszennej i razowej:) Piekąc mój chlebek też nie wiedziałam, co wyjdzie. Wymieszałam w misce, to co miałam pod ręką:)
    I dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia. Jest już ciut lepiej:)Myślę, że jutro stanę na nogi:)
    Pozdrawiam ciepło!
    Biedronka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł wspaniały, nie zdążyłam zrobić zdjęcia, jutro robię powtórkę z podwójnej porcji i w okrągłej formie;) Dziękuję raz jeszcze za przepis, inspirację - pojutrze wrzucę go na bloga - będę piekła go z rana, więc najwięŻsego żarłoka nie będzie w domu i zdąże zrobić mu sesję;) Pozdrawiam!

      p.s. robiłam z 1,5 % mlekiem i jutro dodam ciut więcej cukru i soli, ale to jak wiadomo, rzecz gustu i podniebienia:)

      Usuń
  6. Dziś zrobiłam z podwójnej porcji z moimi małymi zmianami, jako okrągły bochenek - do zobaczenia na facebooku, jutro na blogu, raz jeszcze dziękuję za inspirację!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że chlebek wyszedł:) Muszę spróbować zrobić go w wersji "okrągłej":)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi chlebek nie wyszedl :-( Nie wyrosl.

    OdpowiedzUsuń