poniedziałek, 3 września 2012

Chrupiący kurczak w krakersach

Pierwszy dzień szkoły. Pamiętacie, jak to było?:) Chłodne wrześniowe poranki. Drożdżówka z makiem i kanapki z żółtym serem. Pachnące drukiem podręczniki i stos nowiutkich zeszytów, który - koniec końców - w listopadzie redukował się do jednego zeszytu "do wszystkiego":) Oranżada z kapslem... 
Trochę tęskno za szkołą, za studiami... Dzisiejszy przepis jest, więc trochę "szkolny":) Pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej, krakersowej panierce można zapakować dziecku na drugie śniadanie. Można je również podać na talerzu w towarzystwie sałaty. A na imprezie maczać je w sosie czosnkowym... 
Przepis pochodzi z bloga "Na Grabinie":)

Składniki:
piersi z kurczaka
jogurt naturalny
sól
pieprz
krakersy

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Wkładamy je do miseczki, solimy, pieprzymy i zalewamy jogurtem naturalnym. Mieszamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krakersy wkładamy do woreczka i kruszymy.
Kawałki kurczaka obtaczamy krakersach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 min. (aż się ładnie zarumienią).
Czasami do krakersów dodaję sezam.

Kurczak w tym wydaniu jest niesamowicie delikatny. A robi się go naprawdę szybko:)
Dobrego wieczoru,
Biedronka

4 komentarze:

  1. Szkolne czasy to było coś ;) Ja jeszcze studentka ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam kiedys cos podobnego, tyle, ze zamiast krakersow byly precelki. Super pomysl na niebanalna panierke!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie lepiej to wygląda jak z kcf i innych podobnych. Niestety niegdy takich sam nie robiłem, bo zawsze mi było szkoda się fatygować, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń