poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa krem z marchewki


Ferie. Zimowy dołek. Bo chciałoby się już lata. Myślimy nad wyjazdem. Ale wszędzie jest tak samo szaro. Czemu nie stać nas na słoneczne wczasy w tropikach... Wyciągamy buty do biegania i ruszamy naszą wydeptaną ścieżką do lasu. Zza chmur wygląda słońce. Zmęczenie wysysa z nas smutki. Porcja kofeiny w postaci gorącego cappuccino ostatecznie rozbudza. Mogę włączyć komputer i dodać wczorajszy przepis. Znów marchewkowy:) Może podświadomie potrzebuję trochę koloru?:) Zupa o ciekawym słodko-pikantnym smaku. Lekka i rozgrzewająca.

Składniki:
1 kg marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 pomarańczy
kawałek świeżego imbiru
250 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
oliwa z oliwek
curry
sproszkowany imbir (opcjonalnie)
sól
pieprz

Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku i starty imbir. Można też dodać startą skórkę z pomarańczy (pomarańczę koniecznie wcześniej sparzyć wrzątkiem!). Dodać marchewkę. Zalać całość bulionem warzywnym i dusić przez ok. 30 min.(aż marchewka zmięknie).
Dodać curry (sporo!) i pieprz. Jeśli nie mamy świeżego imbiru, możemy dodać imbir sproszkowany.
Całość dokładnie zblenderować na gładki krem, dodając, w międzyczasie, mleczko kokosowe.
Przelać zupę do rondelka. Dodać sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Skosztować i doprawić solą, pieprzem i curry.
Podawać ze świeżą bagietką, grzankami, groszkiem ptysiowym lub włoskimi grissini.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co marchewkowe, ta zupka musi być pyszotkowa :D

    OdpowiedzUsuń