wtorek, 5 marca 2013

Makaron z brukselką


Obiad z cyklu "Danie w 15 minut" :) Makaron z brukselką, w przeciągu tygodnia, dwa razy gościł na naszym stole. Zakochaliśmy się w brukselce!!! :) Krótko gotowana, soczyście zielona, chrupka... Mmm.

Składniki:
(dla 2 osób)
300 g brukselki
kawałek kiełbasy
natka pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 opakowania makaronu spaghetti 
oliwa z oliwek
serek kozi (w wersji do smarowania)
sól
cukier
pieprz

Posiekać cebulę. Zeszklić ją na oliwie z oliwek. Dodać do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażyć całość na małym ogniu.
Brukselkę umyć i rozebrać z wierzchnich listków. Odciąć zgrubiałe końcówki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i cukru. Gotować (od momentu, gdy woda zacznie wrzeć)  ok. 5-7 min. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Ugotowane brukselki przekroić na pół. Dodać je do cebuli, czosnku i kiełbasy. Smażyć na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić go i przełożyć do kiełbasy, cebuli i brukselki.
Dodać 3-4 łyżki serka. Dokładnie wymieszać (tak, żeby serek się rozpuścił).
Doprawić całość solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Brukselka i kiełbasa? Razem nie próbowałam, ale wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń