sobota, 9 marca 2013
Soczewica z brązowym ryżem, świeżym szpinakiem i roszponką.
Zima nie daje za wygraną... Wyglądamy rano przez okno i stwierdzamy, że to dobry dzień na... zaszycie się w domu. W dresie, ciepłych skarpetach pichcimy obiad, parzymy kawę... Szybkie pranie. Zaległości na komputerze. Zielona herbata w dużym kubku. Przegląd prasy.
"Soczewica ze świeżym szpinakiem" to danie inspirowane "Paryskim miszmaszem" z książki "Apetyczna panna Dahl". Propozycja na zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad. Taki trochę zimowy (bo soczewica i ryż), a trochę wiosenny (bo świeży szpinak, roszponka, natka pietruszki). Jednym słowem: przedwiosenny!:)
Składniki:
1 puszka soczewicy
1 torebka brązowego ryżu
dwie garście świeżego szpinaku
garść roszponki
natka pietruszki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (ja użyłam mieszanki "Zioła dalmatyńskie")
Gotujemy ryż.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Cebulę drobno kroimy. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku.
Soczewicę odsączamy na sitku i dodajemy do cebuli i czosnku. Wlewamy kieliszek wina.
Dusimy na najmniejszym ogniu (tak, żeby wino odparowało).
Ugotowany ryż wysypujemy na patelnię. Mieszamy.
Dodajemy szpinak i roszponkę.
Doprawiamy.
Dusimy, na najmniejszym ogniu, przez ok. 5 minut.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy ze świeżym żytnim lub razowym chlebem.
Dobrego weekendu!:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)


Narobiłaś mi ochoty na soczewicę! :)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też danie w takiej miseczce ;))) Tylko,ze surówka :)
Podoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków. Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie. Chętnie skosztuję.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń