środa, 17 lipca 2013

Tarta z kurkami


Znów mam czas na gotowanie:) Lato w pełni - kuszą sezonowe owoce i warzywa. Na parapecie hoduję ulubione zioła: bazylię, miętę, oregano, tymianek. Dokładam je hojnie do przygotowywanych potraw. Z wizyty w domu przywożę soczyste wiśnie, porzeczki, maliny...
Tarta na spodzie z francuskiego ciasta, to pomysł na szybki obiad lub kolację. Idealna na wizytę niezapowiedzianych gości:) Zamiast kurek wystarczy ułożyć na wierzchu plastry pomidory i... gotowe:)

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
250 g świeżych kurek
1 mała cebula
2 jajka
szklanka startego sera "Bursztyn"
1/2 opakowania śmietany 18%
oliwa z oliwek
świeży tymianek
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku

Kurki myjemy, suszymy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy kurki. Solimy, pieprzymy. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15-20 min.
Jajka miksujemy ze śmietaną i serem. Dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek.
Ciasto rozwijamy na blaszce do pieczenia. Nakłuwamy. Podpiekamy, w rozgrzanym do 250 st. C, piekarniku przez ok. 10 min. Wyjmujemy. Wylewamy na nie masę jajeczno-serowo-śmietanową, a na wierzchu duszone kurki.
Posypujemy świeżym tymiankiem.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. (aż jajka się zetną), pilnując, żeby ciasto za bardzo nam się nie przyrumieniło.


Dobrego dnia!:)

2 komentarze:

  1. zrobię chyba dzisiaj, ale na kruchym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej tarty jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń