środa, 21 maja 2014

Placek z rabarbarem


Siostra obdarowała mnie pękiem świeżego rabarbaru. Zapachniało latem :) Pierwszy pomysł na rabarbar: placek! Smak z dzieciństwa. Idealny w duecie z rabarbarowym kompotem. A przepis bardzo prosty i szybki, czyli taki, jakie lubię najbardziej :)

Składniki:
(na kwadratową blaszkę)

5 jajek
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść pokrojonego rabarbaru

cukier puder do posypania ciasta
*opcjonalnie aromat śmietankowy

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i powoli wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rabarbar i aromat. Mieszamy łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. I pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 min. (sprawdzamy patyczkiem). 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Inne rabarbarowe inspiracje:
Ciasto z rabarbarem 
Rabarbar pod kruszonką 












 

2 komentarze:

  1. o rety, jakie to proste - nie chce mi się stać przy garach za długo w taką pogodę, ale coś pysznego z chęcią przekąszę - zwłaszcza z rabarbarem. Szkoda, że jest tak krótko....
    Jutro robię - dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń