sobota, 21 czerwca 2014

Tiramisu truskawkowe


Sezon truskawkowy w pełni... Najsmaczniejsze truskawki to te zbierane prosto z krzaczka. Albo klasyk: truskawki z bitą śmietaną... Mmm... A jakby tak zrobić coś innego truskawkowego? W dodatku do czerwcowego numeru "Twojego Stylu" ("Ciasta i ciasteczka") znalazłam przepis na "Tiramisu z truskawkami". Bingo! Oznaczony jako "bardzo łatwy", czyli idealny przepis dla mnie :) Wypróbowałam go w Dzień Dziecka - zasłodziłam nas i naszych gości. Bo jest to - uprzedzam - deser baaardzo słodki. Smaczniejszy następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Składniki:

500 g mascarpone
150 g jogurtu naturalnego
pół cytryny
75 g cukru
400 g śmietany kremówki
500 g truskawek
3 opakowania biszkoptów (w oryginale 250 g ciastek migdałowych cantuccini)
250 ml soku pomarańczowego
50 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka kakao


Mascarpone mieszamy z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Dzielimy na 3 porcje.
Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy w cienkie paseczki.
Biszkopty (lub ciasteczka migdałowe) zanurzamy w soku pomarańczowym i układamy na spodzie prostokątnej formy (najlepiej 15x30 cm). Rozsmarowujemy na nich 1/3 przygotowanego kremu. Przykrywamy plasterkami truskawek. Wykładamy kolejną porcję kremu, a nią zanurzone w soku ciastka. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnia porcję kremu.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy je starta na drobnej tarce czekoladą i kakao. Ozdabiamy truskawkami.


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam tiramisu! A z truskawkami stanowi świetny akcent lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z truskawkami musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem to tiramisu z przepisu z Twojego Stylu: genialnie smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
    Zapraszam do mnie - mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię tiramisu, podobnie jak truskawki, z pewnością więc wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z tym dodaniem truskawek do tiramisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale :) no i narobiłam sobie ochoty na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej wersji jeszcze nie jadłam... Ale na pewno przetestuję w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń