sobota, 21 czerwca 2014

Tiramisu truskawkowe


Sezon truskawkowy w pełni... Najsmaczniejsze truskawki to te zbierane prosto z krzaczka. Albo klasyk: truskawki z bitą śmietaną... Mmm... A jakby tak zrobić coś innego truskawkowego? W dodatku do czerwcowego numeru "Twojego Stylu" ("Ciasta i ciasteczka") znalazłam przepis na "Tiramisu z truskawkami". Bingo! Oznaczony jako "bardzo łatwy", czyli idealny przepis dla mnie :) Wypróbowałam go w Dzień Dziecka - zasłodziłam nas i naszych gości. Bo jest to - uprzedzam - deser baaardzo słodki. Smaczniejszy następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Składniki:

500 g mascarpone
150 g jogurtu naturalnego
pół cytryny
75 g cukru
400 g śmietany kremówki
500 g truskawek
3 opakowania biszkoptów (w oryginale 250 g ciastek migdałowych cantuccini)
250 ml soku pomarańczowego
50 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka kakao


Mascarpone mieszamy z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Dzielimy na 3 porcje.
Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy w cienkie paseczki.
Biszkopty (lub ciasteczka migdałowe) zanurzamy w soku pomarańczowym i układamy na spodzie prostokątnej formy (najlepiej 15x30 cm). Rozsmarowujemy na nich 1/3 przygotowanego kremu. Przykrywamy plasterkami truskawek. Wykładamy kolejną porcję kremu, a nią zanurzone w soku ciastka. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnia porcję kremu.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy je starta na drobnej tarce czekoladą i kakao. Ozdabiamy truskawkami.


22 komentarze:

  1. Uwielbiam tiramisu! A z truskawkami stanowi świetny akcent lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z truskawkami musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem to tiramisu z przepisu z Twojego Stylu: genialnie smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię tiramisu, podobnie jak truskawki, z pewnością więc wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł z tym dodaniem truskawek do tiramisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale :) no i narobiłam sobie ochoty na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej wersji jeszcze nie jadłam... Ale na pewno przetestuję w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mistrzowski przepis na tiramisu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta propozycja deseru prezentuje się niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie skosztuję takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo chętnie skosztuję to pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  14. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie pyszne ciasto smakuje świetnie w połączeniu z kawą.

    OdpowiedzUsuń