poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zupa burakowa. Najprostsza.


Każdy ma zapewne w zanadrzu przepisy na awaryjny obiad. Taki obiad "na szybko", gdy brakuje pomysłów lub gdy lodówka świeci pustkami. U nas takim daniem jest szybki barszczyk. Idealny dla całej rodziny - ze smakiem zjada go nasz synek :) A że buraki są zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać :)

Składniki:

3-4 średnie buraki
4 ziemniaki

mrożona włoszczyzna w paskach lub:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera

łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
majeranek
sok z cytryny
jogurt naturalny
świeży koperek

Buraki myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowane obieramy i ścieramy na tarce (na dużych oczkach).
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy do nich włoszczyznę (marchewka i pietruszka starte na tarce, a por pokrojony w cienkie plasterki). Na koniec (gdy ziemniaki będą miękkie) dodajemy starte, ugotowane buraki i oliwę z oliwek.  Gotujemy wszystko razem przez chwilę.
Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy.
Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem.

2 komentarze:

  1. Taka prosta, a taka pyszna:) Polecam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiej buraczkowej jeszcze nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń