czwartek, 13 kwietnia 2017

Wiosenny makaron


Najprostszy, najszybszy obiad. Soczyście zielony. Idealny przed Świętami, gdy naszą uwagę zajmują mazurki, drożdżowe baby i faszerowane jajka ;) Smakuje nawet wybrednym niejadkom! :)

Składniki:

garść zielonego makaronu tagliatelle
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
3 łyżki kremowego serka (np. ricotta lub jogurtowy "Almette")
sól
pieprz
świeże zioła (bazylia, mięta, szczypiorek)
ser (ja użyłam sera "Kaszkwał")

Pokrojoną w kostkę cukinię i wyciśnięte ząbki czosnku dusimy na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Wkładamy z powrotem  do garnka. Dodajemy cukinię z czosnkiem. Solimy, pieprzymy. Dodajemy serek. Dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz. Posypujemy startym serem i świeżymi ziołami.

Radosnych Świąt! :)
Biedronka

18 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na makaron. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na makaron. Co prawda mamy jesień, ale trochę wiosennego akcentu nie zaszkodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ktoś lubi makaron to taki przepis z pewnością mu się przyda. Ja wolę kaszę albo ryż ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosenny makaron wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja, muszę koniecznie przetestować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie! Muszę koniecznie spróbować! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie wygląda niezwykle apetycznie jak z drogiej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta kompozycja jest wprost idealna

    OdpowiedzUsuń