niedziela, 27 listopada 2011

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich




Dziś szybki wpis, bo przepis jest również szybki w wykonaniu:) Pesto z pietruszki i orzechów włoskich. W smaku bardzo delikatne, zielone i świeże. Dobrze smakuje z kieliszkiem lekkiego, białego wina.

Składniki:
3 pęczki natki pietruszki
3-4 łyżki oleju rzepakowego
garść orzechów włoskich
parmezan lub inny twardy ser
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wszystkie składniki "zmiksować" w blenderze na gładką masę. Podawać z makaronem spaghetti.
Orzechy można wcześniej uprażyć. Część sera zostawić do posypania.

Gotowym pesto można smarować tosty lub wykorzystać je, jako nadzienie do mięsa.
Dobrej, spokojnej niedzieli!:)

6 komentarzy:

  1. Wierzę, że to pesto smakuje niesamowice. W prostocie jest siła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś też u mnie pietruszkowe było:) Jestem na tak. Ze słonecznikiem robiłam i oliwą. Wino bardzo bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo takie lubię - to jeden z moich ulubionych prostych przepisów awaryjnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne zdjęcia ;]
    lubię takie ekspresowe makarony.
    i tak świeże, zielone, pachnące wiosną!

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron z pesto to swietny pomysl na szybkie danie, a jesli pesto jest domowe, to tym bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym jeszcze kiedyś zrobić domowy makaron... Ale na makaron nadejdzie czas:) Pozdrawiam Was ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń