niedziela, 27 listopada 2011
Pesto z pietruszki i orzechów włoskich
Dziś szybki wpis, bo przepis jest również szybki w wykonaniu:) Pesto z pietruszki i orzechów włoskich. W smaku bardzo delikatne, zielone i świeże. Dobrze smakuje z kieliszkiem lekkiego, białego wina.
Składniki:
3 pęczki natki pietruszki
3-4 łyżki oleju rzepakowego
garść orzechów włoskich
parmezan lub inny twardy ser
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wszystkie składniki "zmiksować" w blenderze na gładką masę. Podawać z makaronem spaghetti.
Orzechy można wcześniej uprażyć. Część sera zostawić do posypania.
Gotowym pesto można smarować tosty lub wykorzystać je, jako nadzienie do mięsa.
Dobrej, spokojnej niedzieli!:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wierzę, że to pesto smakuje niesamowice. W prostocie jest siła! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś też u mnie pietruszkowe było:) Jestem na tak. Ze słonecznikiem robiłam i oliwą. Wino bardzo bardzo:)
OdpowiedzUsuńbardzo takie lubię - to jeden z moich ulubionych prostych przepisów awaryjnych ;)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńlubię takie ekspresowe makarony.
i tak świeże, zielone, pachnące wiosną!
Makaron z pesto to swietny pomysl na szybkie danie, a jesli pesto jest domowe, to tym bardziej!
OdpowiedzUsuńChciałabym jeszcze kiedyś zrobić domowy makaron... Ale na makaron nadejdzie czas:) Pozdrawiam Was ciepło!:)
OdpowiedzUsuńciekawe informacje i fajny blog
OdpowiedzUsuńBardzo fajna pomysł na przepis, który świetnie znam, na pewno wypróbuję. Bardzo wartościowy blog.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń