środa, 7 grudnia 2011

Kura pod francuskim ciastem


Kokilki - małe, żaroodporne naczynka. Przygotowuję w nich szybkie śniadanie w postaci jajek z pomidorkami i szynką (przepis tu), ekspresowy sernik (przepis tu), czy jeszcze szybszą szarlotkę przepis tu). Dziś pomogły mi w przygotowaniu obiadu... A wszystko zaczęło się od wyciągniętej z zamrażalnika piersi z kury (M. od czasu do czasu, domaga się mięsa:) Na początku planowałam natrzeć ją oliwą z oliwek, czosnkiem i tymiankiem i upiec w piekarniku. Ot - klasyk. Później nabrałam ochoty na coś bardziej "wyszukanego", a jednocześnie szybkiego. Inspirację znalazłam w sierpniowym numerze "Kuchni": Kura z zielonym groszkiem pod ciastem francuskim. Za groszkiem nie przepadam, wymieniłam go na pomidory, pieczarki i cebulę. Dodałam też mnóstwo natki pietruszki (i jak brzmi dewiza z mojej ostatniej lektury: winter is coming - trzeba się uodparniać). Zamiast dużej formy użyłam 4 małych kokilek. W ten sposób każdy mógł wyjadać swoją porcję wprost z naczynka:) Jako dodatek do obiadu: sałata z kiełkami... A ze skrawków ciasta, które mi zostały zrobiłam malutkie trójkąciki z powidłami śliwkowymi:) I był deser do poobiedniej herbaty:) 
 
Składniki: (porcja na 4 kokilki)
2 piersi z kury
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g pieczarek
2 pomidory
1 mała cebula (lub 1/2 dużej)
natka pietruszki
sól
pieprz
czosnek suszony
oregano, bazylia, tymianek (suszone)
oliwa z oliwek
masło
1 jajko

Pieczarki obrać, pokroić poddusić na patelni, przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dołożyć do miseczki z pieczarkami. Kurczaka umyć, posolić popieprzyć, posypać oregano, bazylią, tymiankiem i suszonym czosnkiem, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle (ja na patelni rozgrzałam masło i odrobinę oliwy z oliwek). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dołożyć je do pieczarek i cebuli. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na chwilę, aby się "przegryzło". Dodać posiekaną natkę pietruszki. 
Kokilki wysmarować masłem. Nałożyć porcję (1 dużą łyżkę) pieczarek z cebulą i pomidorami, a na nią porcję kurczaka i na wierzchu kolejną porcję pieczarek z cebulą i pomidorami.
Kokilki zakleić ciastem francuskim.  Dokładnie zlepić brzegi. Ciasto ponacina i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku przez ok. 25 min. (aż ciasto się zarumieni i urośnie).
Podawać z ulubioną sałatą.
 
 
Miła odmiana dla "zwykłego" kurczaka:) Dobre danie na romantyczną kolację:)

3 komentarze:

  1. Idealne na lekki, pyszny obiad. :) Ile ja bym dała za takie danie, które by na mnie czekało po powrocie ze szkoły. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    dobre! nie próbowałam jeszcze robić francuskiego z mięsem... ja chcę piekarnik! ;( ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie dobre - moj Mezczyzna bylby zachwycony! A przydatnosc i wszechstronnosc kokilek zadziwia mnie nieustannie :)

    OdpowiedzUsuń