poniedziałek, 13 lutego 2012

Szpinak z suszonymi pomidorami


Zimno, mroźno, a za mną ciągle chodzą wiosenne smaki:) We wtorkowe popołudnie wpadli do nas znajomi. Przygotowałam kurczaka z marynacie miodowo-musztadowej (przepis znajdziecie tutaj: Kurczak w miodzie ), który, aż się prosi, aby serwować go z czymś zielonym. Przepis na świeży szpiank z suszonymi pomidorami podkradłam od K. i S., które przygotowały go na piątkowej imprezie:) Cóż dodać: połączenie fantastyczne!:)
Już się nie mogę doczekać sezonu szpianakowego! Tymczasem obiecuję, że to ostatni szpinakowy przepis (przynajmniej do wiosny).  

Szpinak z suszonymi pomidorami idealnie nadaje się na walentynkową kolację:) Podajcie go tylko ze świeżą bagietką i ulubionym winem:)

Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku (250 g)
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
3-4 łyżki musztardy francuskiej
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
1 opakowanie gotowego sosu winegret*

* W wersji szybkiej. W wersji na spokojnie, sami przygotowujemy sos winegret.

Szpinak myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Pomidory odcedzamy, kroimy w paski i dokładamy do szpinaku.
Robimy sos:
Rozrabiamy w miseczce (w wodzie wymieszanej z oliwą z oliwek) sos. Dodajemy do niego wyciśnięty sok z jednej cytryny, musztardę francuską i - opcjonalnie - dodatkową oliwę z oliwek.
Polewamy sosem szpinak i pomidory. Mieszamy.
Podajemy z mięsem, makaronem lub świeżym pieczywem.

Dobrego tygodnia Wam życzę:)

6 komentarzy:

  1. Cudna sałatka. W sam raz na śniadanie, którego jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, zdrowe i pyszne! czego chciec więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne polaczenie! Z taka salatka "na boku" nie potrzebowalabym juz zadnych innych dodatkow.

    OdpowiedzUsuń
  4. świeży szpinak? ojej, ale powiewa lata!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam szpinak! Twoj przepis super wiosenny :) swietny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa kompozycja smakowa. Apetycznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń