czwartek, 5 kwietnia 2012

Mazurek z bakaliami

 



Wstyd się przyznać, ale nie mam cierpliwości do ciast... Moim sztandarowym deserem są jabłka pod kruszonką zapiekane w kokilkach. Bo nie da się ich zepsuć:) Nie dla mnie misterne wypieki!:) Na Wielkanoc przygotowuję, więc najprostszego na świecie mazurka - mazurka z bakaliami. Jest pyszny i zdrowy;) Choć trochę chaotyczny:)

Składniki:
300 g mąki
200 g masła
50 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
1/2 słoiczka dżemu malinowego lub z czarnej porzeczki
bakalie (najlepiej gotowa mieszanka)
migdały w płatkach
skórka pomarańczowa
suszone morele
polewa czekoladowa

Do przesianej mąki dodać żółtko, posiekane nożem masło, śmietanę, cukier i sól. Wyrobić ciasto rekami. Uformować z niego kulkę, owinąć ją folia spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po godzinie, ciasto rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 min.
Gdy ciasto przestygnie nakładamy na nie warstwę dżemu i posypujemy obficie bakaliami i suszonymi owocami. Polewamy polewą. 

Odłamujemy po kawałku i jemy!:)
Dobrych przygotowań do Wielkanocy:)
Biedronka

9 komentarzy: