wtorek, 30 października 2012

Zupa z dyni z pomarańczą i mleczkiem kokosowym

Daruję już chyba sobie maliny... Malinowy przepis zaczeka do lata. Teraz pora na dynię:) Dyniowa zupa mojej Mamy ma cudownie aksamitną konsystencję i słodko-ostry smak. Wspaniale rozgrzewa i syci. 
Lubicie dynię?:)

Składniki:
1 nieduża dynia
1 soczysta pomarańcza
2 szklanki bulionu warzywnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka mleczka kokosowego
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz

Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy. Czosnek wyciskamy. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z niej skórkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Wrzucamy na nią cebulę, czosnek i startą skórkę z pomarańczy. Dusimy. Dodajemy pokrojoną dynię. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż dynia zrobi się całkiem miękka i zacznie się rozpadać.
Dodajemy sok z pomarańczy. Solimy. Pieprzymy. Całość dokładnie blenderujemy  na aksamitny krem, dolewając w międzyczasie mleczko kokosowe (3-4 łyżki).
Podajemy z kleksem z mleczka kokosowego i natką pietruszki.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Dodatek pomaranczowego soku i skorki musi swietnie wspolgrac z dynia!

    OdpowiedzUsuń