wtorek, 12 lutego 2013

Makaron caserecce potrójnie pomidorowy


Za dwa dni Walentynki. Co przygotować na romantyczną kolację? Proponuję coś lekkiego i szybkiego. Jeśli ma być romantycznie, nie spędzajcie pól dnia w kuchni. Sięgnijcie po dobrej jakości produkty i przygotujcie potrawę, która na pewno wyjdzie :)

Składniki:
250 g makaronu casarecce
"Pomidory krojone z oliwą z oliwek i czosnkiem" "Pudliszki"
koncentrat pomidorowy "Pudliszki"
kilka suszonych pomidorów w oleju
5 łyżek serka mascarpone 
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
świeża natka pietruszki
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu
suszona bazylia
suszone oregano
do posypania: starty żółty ser np. "Bursztyn" lub parmezan

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.Wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę smażymy, aż szalotka ładnie się zeszkli.
Dodajemy pomidory z kartonika. Lekko solimy, pieprzymy i słodzimy. Dodajemy bazylię i oregano. Dusimy przez ok. 5-10 min. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego "Pudliszki".
Ugotowany makaron przekładamy czystego garnka. Dodajemy do niego nasz sos pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy serek mascarpone, pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki.
Podajemy na głębokich talerz, posypane startym serem. 

Do tego kieliszek dobrego wina i  kolacja gotowa! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz