czwartek, 14 lutego 2013

Suflet czekoladowy

  
Gdy dopadnie Was nagła chęć na czekoladę, polecam niezawodny deser: Suflet czekoladowy :) W tej wersji dodaliśmy do niego skórkę z pomarańczy i likier pomarańczowy. Równie dobrze smakuje bez lub podany z lodami waniliowymi.

Składniki (na 2 porcje):
3 jajka
2 łyżki mąki
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
4 łyżki cukru pudru
pół soczystej pomarańczy
1 łyżka likieru pomarańczowego

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej, na tarce, skórkę. Wycisnąć sok.
Rozpuścić masło z czekoladą.  Dodać do nich skórkę pomarańczową, odrobinę soku i likier.
2 żółtka i jedno całe jajko utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mąkę. Wlać czekoladowo-maślaną masę i delikatnie wymieszać łyżką.
2 białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do reszty masy, równie delikatnie wymieszać.
Wlać wszystko do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych cukrem naczynek żaroodpornych (kokilek).
Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut. Podawać na gorąco.


3 komentarze:

  1. Alez on apetycznie wyglada! Zwlaszcza to kuszace wnetrze...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. A smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń