niedziela, 17 lutego 2013

Zupa z soczewicy


Weekend.  Trochę więcej czasu na wszystko. Dłuższa poranna kawa. Spacer. Zakupy. Gotujemy zupę i zapraszamy znajomych. Sycąca i rozgrzewająca zupa z soczewicy, inspirowana przepisem z "White Plate":)

Składniki:
puszka soczewicy
2 torebki brązowego ryżu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
oliwa z oliwek
natka pietruszki
świeża kolendra
curry
pieprz
sól
suszony czosnek
suszony imbir
mleczko kokosowe, jogurt lub serek śmietankowy
1,5 l bulionu warzywnego*
* składniki na bulion:
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por
1 cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
1 płaska łyżka soli
świeży lubczyk

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę opalić nad palnikiem. Włożyć je do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wsypać sól. Zagotować, aż zawrze. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 40 min. Pod koniec gotowania dodać lubczyk.
Odcedzić. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce.

Cebulę drobno posiekać. Czosnek wycisnąć. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir i chwilę poddusić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjąć z woreczków.
Soczewicę odcedzić.
Do bulionu dodać soczewicę, ryż, cebulę z czosnkiem i imbirem oraz ugotowaną marchewkę.
Doprawić sola, pieprzem i curry. Ja dodałam jeszcze trochę suszonego czosnku i imbiru.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
Podawać z łyżką mleczka kokosowego, jogurtu lub serka.

3 komentarze:

  1. O rany jakie soczyste kolorki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, bardzo lubię wszelkie zupy z soczewicy, Twoja wygląda cudownie w takim słonecznym kolorze :-)

    OdpowiedzUsuń