czwartek, 13 lutego 2014

Czekoladowy serniczek z ricotty


Afrodyzjak na Walentynki? CZEKOLADA! :) W wersji mocno wytrawnej... Kolejny z ekspresowych przepisów na wypieki...

Składniki:
(na 4 porcje)
250 g ricotty
2 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 czubatych łyżeczek cukru pudru
3 łyżki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
masło do wysmarowania kokilek

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy 250 g ricotty, ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, ok. 3-4 łyżek przesianej mąki pszennej i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładki, puszysty krem. Wlewamy czekoladę. Dokładnie miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180 st.
Kokilki smarujemy masłem. Wlewamy masę sernikową i pieczemy ok. 30 min.


Możemy je podawać z lodami waniliowymi, które przełamią wytrawny smak gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej.


A dla lubiących klasykę:

7 komentarzy: