piątek, 23 maja 2014

Kisiel rabarbarowo-truskawkowy


Gorąco... Popołudniowa drzemka wypada nam w samo południe. Szukam, z wózkiem, cienia w lesie. Pachnie latem, choć do lata jeszcze trochę. Wracając kupujemy truskawki - pierwsze tej wiosny. Kuszą bukieciki konwalii. Zostało mi jeszcze trochę rabarbaru. Na blogu "Kuchnia pełna smaków" znajduję przepis na kisiel rabarbarowy. Pyszny na gorąco, ale w taką pogodę lepszy na zimno :)

Składniki:
(na 4 porcje)
200 g rabarbaru
10 soczystych truskawek
niepełne 0,5 szklanki cukru *(najlepiej brązowy, bo jest mniej słodki)
2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda do rozrobienia mąki
kilka goździków



Umyte i pokrojone owoce zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Dodajemy goździki. Gotujemy, aż owoce się rozpadną. Wyjmujemy goździki.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance z wodą. Wlewamy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Zdejmujemy całość z ognia.


Podajemy na gorąco lub zimno :)

2 komentarze:

  1. świetny pomysł, jadłam taki kisiel i wiem, że jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń