środa, 28 stycznia 2015

Muffiny jagodowe


Z czeluści zamrażarki wyjęłam niedawno woreczek mrożonych jagód, które dostałam kiedyś od Teściowej. Jak je tylko przemycić mojemu niejadkowi? Zaraz, zaraz... Wiem! Ostatnio pożarł muffina marchewkowego, którego kupiłam K. do kawy. Idealny przepis na muffiny znalazłam na Kwestii Smaku :) W oryginale były z porzeczkami. Super smakują również w wersji jabłkowej (zamiast jagód, starte na dużych oczkach tarki, jabłko).

Składniki:
250 g mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru
2 jajka
100 g masła
125 ml mleka
jagody (mogą być mrożone)

Jeśli używamy mrożonych jagód - rozmrażamy je.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać.
Masło roztopić w rondelku. Przestudzić. Dodać mleko i jajka. Roztrzepać. Przelać do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę mleka (ale dość gęste musi być!). Dodać jagody.Jeszcze raz zamieszać.
Piec w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok 25 min.

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, dosłownie jak Pani Agata napisała :) Od dawna chodza za mną własnie muffiny i jutro jest ten dzień kiedy je zrobię :) Chciałabym je też jakoś fajni ozdobić i wpadłam na pomysł wykorzystania figurek od http://rogwojskiego.pl/, robią takie cuda. :)

    OdpowiedzUsuń