poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kotlety z kaszy gryczanej


Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej, to fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, a poza tym doskonały sposób na wykorzystanie resztek kaszy, tudzież resztek warzyw i sera :) Dzieci je uwielbiają, bo można złapać je w rączkę i zjadać, jak placuszki (dobrze smakują na zimno), a dorosłym na pewno posmakują w wersji a la hamburger - w bułce pełnoziarnistej, z dodatkiem rukoli, krążków cebuli i sosem czosnkowym. 
Przepis jest mocno orientacyjny - możecie dowolnie zmieniać składniki, w zależności od tego, co aktualnie macie pod ręką :) 

Składniki:

2 woreczki białej kaszy gryczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
szklanka mrożonego groszku z marchewką
pół puszki kukurydzy
pół szklanki startego żółtego sera
1 jajko
pół kostki sera typu feta
pestki słonecznika
bułka tarta
mąka (ok. pół szklanki)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej

Kaszę gotujemy. Ugotowaną przekładamy do dużej miski.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Chwilę dusimy, aż się zeszkli. Dodajemy groszek z marchewką i przez kolejną chwilę całość ponownie dusimy na małym ogniu. Przekładamy do miski z kaszą. Mieszamy. Dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę fetę, starty żółty ser, pestki słonecznika i przyprawy. Na koniec wsypujemy mąkę (po trochu - tak, żeby całość miała odpowiednią konsystencję).
Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i pieczemy w rozgrzanym do 180 s. C piekarniku przez ok. 30-40 min. aż kotlety się ładnie zarumienią. Można je w połowie pieczenia, przekręcić na drugą stronę.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Robiłam podobne, więc wiem, że są pyszne, ale dlaczego marchewka mrożona? Groszek rozumiem, bo teraz świeżego nie ma. No chyba, że nie było w sklepie samego groszku, kiedyś miałam taki problem i musiałam przebierać, hi, hi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat miałam w zamrażalniku mrożony groszek z marchewką, więc dodałam :) Ale wiadomo - świeże zawsze najlepsze :)

      Usuń
  2. Robiłam klasyczne połączenie twaróg i kasza i wyszły super! Fajnie, że w swojej wersji jeszcze nie wzbogaciłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No patrząc na zdjęcia to wyszły idealne:)

    OdpowiedzUsuń