piątek, 12 lutego 2016

Babka z burakiem


Gdy zimową porą dopadnie Was chęć na ciasto... sięgnijcie po buraki :) Moje dziecko, które gardzi burkiem w postaci KAŻDEJ, powyższą babkę zjadło i wołało o jeszcze :) Dla niezdecydowanych i przerażonych wizją buraka na słodko - marchewka w cieście marchewkowym, czy szpinak w "Mchu Leśnym" nikogo nie dziwi! Buraka w babce nie czuć, za to ciasto jest wilgotne i słodkie.
Inspirowałam się książką "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek.

Składniki:

1 duży burak (wcześniej umyty, upieczony, obrany i starty na tarce)
1 szklanka mąki pszennej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej (można użyć mąki gryczanej i orkiszowej)
2 jajka
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
0,5 szklanki brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Dodatkowo:
masło do nasmarowania formy
bułka tarta
cukier puder lub polewa

Olej, mleko i czekoladę umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Mąki mieszamy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Jajka ubijamy z cukrem.
Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy starte buraki. Miksujemy mikserem.

Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 25-30 min.

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

A jutro przepis na burgery z buraka :)

12 komentarzy:

  1. Tyle razy już czytałam o cieście z burakiem, w końcu muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już różne przepisy na babki, ale na babkę z burakiem to jeszcze nie.
    Wygląda super tylko ciekawe jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na babkę z burakiem szczególnie ze jest bardzo zdrowy. Mozna go podawac w wielu formach jak widac...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy i nietypowy przepis! Na pewno chętnie wypróbujemy babkę z buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny wpis, można znaleźć u Ciebie naprawdę masę różnorodnych propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujący przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa kompozycja smakowa. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis warty przygotowania

    OdpowiedzUsuń