piątek, 12 lutego 2016

Babka z burakiem


Gdy zimową porą dopadnie Was chęć na ciasto... sięgnijcie po buraki :) Moje dziecko, które gardzi burkiem w postaci KAŻDEJ, powyższą babkę zjadło i wołało o jeszcze :) Dla niezdecydowanych i przerażonych wizją buraka na słodko - marchewka w cieście marchewkowym, czy szpinak w "Mchu Leśnym" nikogo nie dziwi! Buraka w babce nie czuć, za to ciasto jest wilgotne i słodkie.
Inspirowałam się książką "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek.

Składniki:

1 duży burak (wcześniej umyty, upieczony, obrany i starty na tarce)
1 szklanka mąki pszennej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej (można użyć mąki gryczanej i orkiszowej)
2 jajka
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
0,5 szklanki brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Dodatkowo:
masło do nasmarowania formy
bułka tarta
cukier puder lub polewa

Olej, mleko i czekoladę umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Mąki mieszamy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Jajka ubijamy z cukrem.
Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy starte buraki. Miksujemy mikserem.

Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 25-30 min.

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

A jutro przepis na burgery z buraka :)

1 komentarz:

  1. Tyle razy już czytałam o cieście z burakiem, w końcu muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń