sobota, 13 lutego 2016

Burgery z buraka


Fast food w wersji slow, czyli burgery z buraka. Trochę czasu zajęło mi ich przygotowanie, ale... warto było :) Kotlety z buraków, fasoli i kaszy jaglanej, ukryte w puszystej, maślanej bułce posypanej sezamem. Do tego jarmuż, cebulka, kiszony ogórek i kiełki rzodkiewki. Mniam! Smakują nawet mięsożercom ;)

Bułki burgerowe

Składniki:

2,5 szklanki pszennej mąki
1 szklanka ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
odrobina mleka
sezam

Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i zalać mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 min.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski. Wlać zaczyn. Dodać roztrzepane jajko i masło.
Dokładnie wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min.
Posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypać sezamem.
Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 min.

Kotlety z buraka

Składniki:

2 duże upieczone buraki
puszka białej fasoli
1 torebka kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
uprażone ziarna słonecznika
natka pietruszki
bułka tarta
sól
pieprz cayenne
wędzona papryka
gałka muszkatołowa
olej rzepakowy

Kaszę gotujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy starte, upieczone i obrane wcześniej, buraki, łyżkę oleju oraz odsączoną z zalewy fasolę. Całość blenderujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ziarna słonecznika i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawiamy wedle uznania. Na koniec, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy burgery i umieszczamy je na blaszce wyłożonej, posmarowanym olejem, papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 min. W połowie pieczenia delikatnie obracając burgery na drugą stronę.

Burgery podajemy w przekrojonej bułce, z dodatkiem świeżego jarmużu, kiełków rzodkiewki, plastrów cebuli i ogórka kiszonego. Można je posmarować sosem czosnkowym lub pastą sezamową.
Pasują do nich frytki z selera, batata i pietruszki.


3 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła takiego burgera, ale bardziej marzy mi się prosta wersja - po prostu z grubym plastrem pieczonego buraka. Uwielbiam jego konsystencję, takie wgryzienie się w plaster mrrrr. No i mniej roboty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm, taka wersja też musi być pyszna! :)

      Usuń
  2. zdecydowanie polecam burgery z buraków! świetnie smakuje także sam dodatek buraka (najlepiej marynowanego) do mięsnego burgera :)

    OdpowiedzUsuń