środa, 14 września 2011

Rejbak kurpiowski inaczej



Wczoraj w końcu miałam chwilę, by przygotować na obiad danie, do którego zainspirowała mnie wakacyjna wizyta w Skansenie Kurpiowskim w Nowogrodzie i Skansenie w Kadzidle. Rejbak, albo inaczej mówiąc Babka Ziemniaczana, Kugiel lub Kartoflak. W oryginale z mięsem - dość kaloryczne i ciężkie. Ja proponuję wersję "odchudzoną" - bez mięsa, ale za to z kabaczkiem, marchewką i pietruszką:) Podane z surówką z buraków. Pycha!
A następne przepisy inspirowane różnymi rejonami Polski, już chodzą mi po głowie:) Na pewno będzie coś góralskiego i coś lubelskiego:)


Składniki:
1/4 dużego kabaczka
6 ziemniaków
1 cebula
1 marchewka
2 jajka
6 łyżek mąki pszennej
świeża lub suszona pietruszka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do wysmarowania blaszki
otręby owsiane do posypania blaszki

Kabaczka, ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na tarce (na największych oczkach) - odstawić na ok. 15 min. Odsączyć z wody. Dodać jajka, mąkę, pietruszkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Keksówkę (moja ma 24 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami owsianymi  i wlać do niej masę. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec ok. 60 min. aż się ładnie zarumieni.

A Wy macie jakieś swoje ulubione regionalne dania?:)

4 komentarze:

  1. Właśnie odkryłam, że mój zegar na blogu wariuje:( Według niego jest wciąż wtorek wieczór. A tymczasem jest już środowe "dzień dobry". Czy ktoś wie, jak go przestawić?
    Dobrego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W ustawieniach należy przestawić strefę czasową! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulebiak!!!! Ale Rejbak może w weekend zrobię?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zegar działa. A kulebiak uwielbiam!:) Ale to grudniowy smak: na pewno się pojawi!:)

    OdpowiedzUsuń