czwartek, 15 marca 2012

Deser dla dbających o linię. Mus truskawkowy, jogurt i herbatniki.


Słyszeliście, że w najbliższy weekend ma być 18-20 stopni Celsjusza? Wyciągam z szafy spódniczki i sukienki. Kupuję nowe baleriny. Przeglądam bluzki, bluzy, płaszcze i kurtki. Wiosna sprzyja porządkom w szafie:) Sprzyja też porządkom w domu i porządkom w... lodówce:) A te ostatnie mogą się zakończyć różnymi pysznymi "znaleziskami" - np. mrożonymi truskawkami.Truskawki wystarczy rozmrozić, zmiksować w blenderze (z dodatkiem cukru lub bez), połączyć z jogurtem i pokruszonymi herbatnikami  i... gotowe:) A co najważniejsze niskokaloryczne;)

Składniki:
mrożone truskawki
cukier (opcjonalnie)
opakowanie jogurtu bałkańskiego
herbatniki w czekoladzie

Truskawki rozmrażamy. Miksujemy je w blenderze. Dodajemy cukier lub nie - zasadniczo truskawki same w sobie powinny być słodkie.
Na dno pucharków lub dużych kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Nakładamy na nie jogurt*, a na jogurt wlewamy mus truskawkowy.
*Zamiast jogurtu możemy użyć serka homogenizowanego - będzie bardziej słodko.

A w ramach inspiracji polecam Deser w greckim stylu.
Przepis znajdziecie tutaj.

Pozdrawiam wiosennie!:)
B.

4 komentarze:

  1. Tak prosto a tak pysznie..:) pozdrawiam i obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny, lekki i letni deser :)
    (A do balerin jakos nie moge sie przekonac.)

    OdpowiedzUsuń